editorbet giriş

Mekke döneminde inmiştir. 163-170. âyetlerin Medine döneminde indiğini söyleyen âlimler de vardır. 206 âyettir. Sûre, adını 46. ve 48. âyetlerde geçen “el-A’râf” kelimesinden almıştır.


أَوْ تَقُولُواْ إِنَّمَا أَشْرَكَ آبَاؤُنَا مِن قَبْلُ وَكُنَّا ذُرِّيَّةً مِّن بَعْدِهِمْ أَفَتُهْلِكُنَا بِمَا فَعَلَ الْمُبْطِلُونَ ﴿١٧٣﴾


Ayet Transkripsiyonu ve Sade Meali

ev tekûlû innemâ eşreke âbâu-nâ min kablu ve kun-nâ zurriyyeten min ba'di-him e fe tuhliku-nâ bi-mâ feale el mubtilûne
söz öbeklerinin üzerine farenizi sürükleyerek çevirilerini görebilirsiniz. Çevirileri tablo halinde görmek için buraya tıklayın
Kelime Türkçe karşılığı
ev veya, yahut, yoksa, ya da, ve de
tekûlû dersiniz
innemâ fakat
eşreke şirk koştu
âbâu-nâ babalarımız, atalarımız
min kablu önceden, daha önce
ve kun-nâ ve biz olduk
zurriyyeten bir nesil
min ba'di-him onlardan sonra
e fe tuhliku-nâ o zaman, hal böyle iken bizi helâk mı edeceksin?
bi-mâ sebebiyle, ...’den dolayı
feale yaptı
el mubtilûne bâtılla amel edenler

“Veya fakat daha önce babalarımız da şirk koştu ve biz onlardan sonraki nesiliz. Hal böyle iken bâtılla amel edenlerin yaptıklarından dolayı mı bizi helâk edeceksin?” dersiniz diye.

A'RÂF SURESİ 173. Ayeti Suat Yıldırım Meali

(172-173) Rabbinin Âdem evlatlarından, misak aldığını da düşünün! Rabbin onların bellerinden zürriyetlerini almış ve onların kendileri hakkında şahitliklerini isteyerek "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" buyurunca onlar da "Elbette!" diye ikrar etmişlerdi. Kıyamet günü "Bizim bundan haberimiz yoktu!" yahut: "Ne yapalım, daha önce babalarımız Allah’a şirk koştular, biz de onlardan sonra gelen bir nesil idik, şimdi o bâtılı başlatanların yaptıkları sebebiyle bizi imha mı edeceksin?" gibi bahaneler ileri sürmeyesiniz diye Allah bu ikrarı aldı.

Suat Yıldırım
Ankara Acil Kurye