Mekke döneminde inmiştir. Kuvvetli görüşe göre, 91, 92, 93, 151, 152 ve 153. âyetler Medine’de inmiştir. 165 âyettir. Adını, 136, 138 ve 139. âyetlerde yer alan “el-En’âm” kelimesinden almıştır. En’âm, koyun, keçi, deve ve sığır cinsi ehli hayvanları ifade eden bir kelimedir.


وَكَذَلِكَ فَتَنَّا بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لِّيَقُولواْ أَهَؤُلاء مَنَّ اللّهُ عَلَيْهِم مِّن بَيْنِنَا أَلَيْسَ اللّهُ بِأَعْلَمَ بِالشَّاكِرِينَ ﴿٥٣﴾


Ayet Transkripsiyonu ve Sade Meali

ve kezâlike fetennâ ba'da-hum bi ba'din
(ba'da-hum bi ba'din)
li yekûlû e hâulâi menne allâhu aleyhim min beyni-nâ e leyse allâhu bi a'leme bi eş şâkirîne
söz öbeklerinin üzerine farenizi sürükleyerek çevirilerini görebilirsiniz. Çevirileri tablo halinde görmek için buraya tıklayın
Kelime Türkçe karşılığı
ve ve
kezâlike işte böyle, böylece
fetennâ biz imtihan ettik
ba'da-hum onların bazısını
bi ba'din
(ba'da-hum bi ba'din)
bazıları ile
: (onları birbirleri ile)
li yekûlû derler diye
e hâulâi bunlar mı
menne allâhu Allah ni'metlendirdi, ni'met verdi
aleyhim onlara
min beyni-nâ aramızdan
e leyse değil mi, öyle değil mi
allâhu Allah
bi a'leme en iyi bilir
bi eş şâkirîne şükredenleri

Ve “Aramızdan, Allah’ın ni’metlendirdikleri bunlar mı?” derler diye, onları birbirleri ile işte böyle imtihan ettik. Allah, şakirleri (şükredenleri) en iyi bilir, öyle değil mi?

EN'ÂM SURESİ 53. Ayeti Ali Ünal Meali

Biz, insanları bu şekilde birbirleriyle imtihan ederiz; (mevki, makam, ırk, renk, zenginlik, sosyal statü gibi unsurları üstünlük sahibi zannedenler, fakir, köle, kimsesiz ve toplumda kendilerine statü tanınmayan mü’minler için,) “Allah, aramızdan bula bula bunları mı lütfuna lâyık gördü?” derler. Oysa Allah, (bütün nimetleri verenin Allah olduğunun şuuru içinde O’na) şükredenleri (ve dolayısıyla lütfuna lâyık bulunanları) çok daha iyi bilmez mi?

Ali Ünal