26,32,33 ve 57. âyetler ile 73-80. âyetler Medine döneminde, diğerleri Mekke döneminde inmiştir. 111 âyettir. Sûre, adını ilk âyetin konusu olan “İsrâ” olayından almıştır. “Geceleyin yürütmek” anlamına gelen “İsrâ”, Mîrac yolculuğunda, Hz. Peygamberin bir gece, Mekke’den Kudüs’e götürülmesini ifade eder. Sûrenin diğer bir adı da “Benî İsrâil Sûresi”dir.


وَإِذَا أَرَدْنَا أَن نُّهْلِكَ قَرْيَةً أَمَرْنَا مُتْرَفِيهَا فَفَسَقُواْ فِيهَا فَحَقَّ عَلَيْهَا الْقَوْلُ فَدَمَّرْنَاهَا تَدْمِيرًا ﴿١٦﴾


Ayet Transkripsiyonu ve Sade Meali

ve izâ eradnâ en nuhlike karyeten emernâ mutrafî-hâ
(etrafe)
fe fesekû fî-hâ fe hakka aleyhâ el kavlu fe demmernâ-hâ tedmîran
söz öbeklerinin üzerine farenizi sürükleyerek çevirilerini görebilirsiniz. Çevirileri tablo halinde görmek için buraya tıklayın
Kelime Türkçe karşılığı
ve izâ ve olduğu zaman
eradnâ istedik
en nuhlike helâk etmeyi
karyeten bir ülke, bir karye, bir kasaba
emernâ emrettik
mutrafî-hâ
(etrafe)
onun refah içinde olan ileri gelenleri, zenginleri
: (her istediği verildi)
fe böylece, buna rağmen
fesekû fesat çıkardılar
fî-hâ orada
fe böylece, artık
hakka haketti, hak oldu
aleyhâ onun üzerine
el kavlu söz
fe artık, bundan sonra, böylece
demmernâ-hâ onu dumura uğrattık, helâk ettik, yok ettik
tedmîran helâk ederek (malını, canını, evlâdını yok ederek)

Bir ülkeyi helâk etmek istediğimiz zaman onun (o ülkenin) mutrafilerine (refah içinde olan ileri gelenlerine, zenginlerine) emrettik. Buna rağmen orada fesat çıkardılar. Böylece (Allah’ın) söz(ü) üzerlerine hak oldu. Ve onu (o ülkeyi ve halkını) helâk ederek, yok ettik (dumura uğrattık).

İSRÂ SURESİ 16. Ayeti Mustafa İslamoğlu Meali

Biz bir toplumun helakini dilediğimiz zaman (bilin ki süreç şöyle gelişmiştir: önce) o toplumun refah içinde şımarmış seçkinlerini yönetici yaparız; buna rağmen onlar orada kötülük işlemeyi sürdürürlerse, artık onlar aleyhindeki hüküm kesinleşir: bunun ardından Biz de orayı yerle bir ederiz.

Mustafa İslamoğlu